27 Kvě
  • kategorie: Wordpress
  • návštěv
  • bez komentáře

WordPress šablona pro český blog? Proč ano, proč ne?

Je to lákavé, na Themeforestu najdete šablonu, která vypadá perfektně. Autor píše že je vysoce optimalizovaná, ohání se vysokými procenty na PageSpeed Insights, podporuje všechny možné pagebuildery a v recenzích ostatních uživatelů svítí pět hvězdiček, tak kde by mohl být problém?


Většina šablon je v angličtině

U těch přátelštějších šablon zapátráte v menu nastavení šablony, nebo v menu „přizpůsobit“ a najdete tam řádky k překladu.

Přeložení do češtiny pomocí vestavěné funkce šablony
Rychlé přeložení řetězců ve WordPressu pomocí nástroje od šablony

U těch méně přátelských, ale stále pohodových se vám povede přeložit šablonu pomocí doplňku překladače. Aspoň z většiny.

Přeložení wordpress šablony do češtiny
Překládání textů šablony pomocí Loco Translate

A pak tu máme zbytek wordpress šablon, který si překlad schovává tak důkladně, že radši svolíte k tomu, a ten „Search…“ tam prostě necháte. Ne, nevypadá to dobře a pokud jste se rozhodli psát články pro starší a pokročilé, možná se toho leknou.

Obrázky prodávají

„To je krásný, jak tady mají ty velký obrázky. Dodám vám fotky, mám jich spoustu.“

Ruku na srdce, za ty roky co pracuju, tak kvalitní foto podklady bych spočítala na prstech jedné ruky.

Pixabay nabízí i ryze české fotky a české vyhledávání
Pixabay nabízí vyhledávání i v češtině a lokální fotky

Pokud máte magazín nebo blog o čemkoliv co má mít ekonomický výkon, budete potřebovat i kvalitní média. A to buď od fotografa, nebo klidně z fotobanky. Můžu za sebe doporučit fotobanky zdarma – Pexels nebo Pixabay.
Samozřejmě je nutné volit správné formáty a velikosti fotografií. Toto mají šablony ale z většiny dobře ošetřené a tak dosáhnete dobrého výsledku při načítání i při zobrazení.

Můžu si editovat obsah stránky jakkoliv?

Ano, díky pagebuilderům můžete. Pagebuilder si můžete představit například jako rozhraní editoru Powerpoint. Obvykle se skládá ze sekcí, řádků a buněk. U všech ze jmenovaných si můžete nastavit vlastnosti jako je pozadí, odsazení textu. Do buněk následně vkládáte jednotlivé moduly, jejichž nastavení se poté odvíjí od toho, jaký element jste si navolili.

Divi editor
Ukázka editace v Divi pagebuilderu

Mezi nejznámnější a nejrozšířenější page buildery patří Elementor, WPBakery Page Builder a Divi. Divi je specifický, protože jde vlastně o šablonu, která obsahuje vlastní page builder.

Který si vybrat?

Doporučuji podívat se na výše uvedené odkazy. Pokud hledáte free page builder, pochodíte pouze u Elementoru. Divi ani WP Page Builder free verzi nemají. WPBakery Page Builder můžete však nalézt po stažení zip balíku v rámci šablony a doporučuji jej vyzkoušet.

Elementor
Elementor používám momentálně nejčastěji ve free pro rychlé a malé projekty. Po instalaci doplňku Elementors kit zde vyrobím hlavičku i patičku. S trochou kodérské a detektivní snahy ostyluji i prvky pomocí vlastního CSS.
Na elementoru je super, že zde mohu definovat šířku sloupců tak, jak je potřeba. Pěkné je i zpracování responsivních vlastností.

WPBakery Page Builder
Prošel zhruba před rokem zásadnějším updatem, který je zpětně nekompatibilní se starší verzí. Od nové verze už je dostupný pouze v Premium verzi a nedá se stáhnout z oficiálního WordPress repozitáře. Nová verze vypadá velice použitelně, ale bohužel s ní nemám uživatelskou zkušenost.

Divi
Je přímo šablona s page builderem, která se stala rovnoceným soupeřem ostatních doplňků. Nabízí svou vlastní knihovnu, svůj ekosystém. Oceňuji na ní zejména dobrou práci s vlastními druhy obsahu a taky díky její popularitě i množství hacků. V šabloně najdeme podrobné nastavení jednotlivých CSS vlastností pro všechny velikosti displaye.
Nelíbí se mi však práce se sloupci, jejichž šířka je předem definovaná a není možné ji jednoduše změnit.

Doporučuji důrazně vyhnout se šablonám, které pagebuilder nemají!

Pagebuilder není v premium verzi

Ano, bohužel, obvykle zde premium nenajdete. Z podstaty jejich licenčního fungování.
Šablony tyto pagebuildery podporují, ale nenabízí vám tzv. prémiovou verzi. Vzhled v tom postavit můžete docela pohodlně a to i díky tomu, že šablony Vám nabídnou vlastní prvky obsahu. U Elementoru ale například není možné využít tvorbu šablon pro hlavičku a patičku, ani pro vlastní druhy obsahu. Chybí zde i podpora vkládání tříd, dynamického obsahu a rovněž máte omezený výběr z jejich hotových templates.

Tyto možnosti však naleznete stranou, nejčastěji v menu „Přizpůsobit“ nebo přímo v menu „Options“ dané šablony. Obvykle tam bývají tyto bloky předdefinované a je na výběr z několika šablon.

Jak zpeněžím svůj blog nebo magazín?

Je vlastně ta první otázka, kterou si potřebujete ujasnit. Na první pohled to možná může vypadat jednoduše, ale není tomu zcela tak. V dnešní době je výrazná právní orientace na ochranu spotřebitele, velice rozšířené jsou i různé adBlockery.

Reklamy Google Adsense na wordpress webu
Reklamní jednotky Google Adsense

Co v tomto ohledu můžete očekávat od šablon

Pokud se budete pohybovat po anglickém písečku, nabídnou vám stoprocentní servis v podobě ploch pro AdSense reklamy, automatické vložení spouštěcího kódu. Pokud se ale třeba rozhodnete publikovat své články jako Seznam Newsfeed Partner, můžete si ke čtení jejich podmínek přihodit i programátora. O tom jsem se osobně přesvědčila. Nebojte se mi ozvat, ráda vám to osobně povyprávím :).

Tak ano nebo ne?

Pokud máte rozjíždějící se projekt na zelené louce, klidně se šablonou začněte. Pokud uvažujete už v širším rámci a chcete střídat různé reklamní systémy, držet si kvalitní brand a více si šablonu přizpůsobit, tak raději počkejte a vyberte si grafika a programátora, který vám šablonu připraví na míru.
Dostanete zcela unikátní produkt, který lze pohodlně a rychle měnit k aktuálním podmínkám jako je velká bannerová reklama(tzv. branding), zrychlení webu či různé nadstandardní druhy obsahu.





bez komentáře

Napsat komentář

Your email address will not be published. Všechny položky je nutné vyplnit.