1 Čvn
  • kategorie: Wordpress
  • návštěv
  • bez komentáře

Český Woocommerce v roce 2021

Založení e-shopu bylo v minulém a letošním roce díky epidemiologické situaci velice často probíraným tématem. Někteří prodávali zboží po Facebooku, Vintedu, jiní využili Shoptet a část prodejců vyzkoušela Woocommerce. Společným jmenovatelem byla jednoduchost obsluhy a nízká cena.

Co to je Woocommerce

Woocommerce je plugin (doplněk) do systému WordPress, který umožní na systému WordPress vytvořit jednoduchý e-shop. WordPress i Woocommerce jsou přeloženy do češtiny.

Levně, rychle a pohodlně

Narozdíl od služeb třetích stran (například Wix nebo Shoptet) potřebujete ke spuštění e-shopu s Woocommerce instalaci tohoto „software“ přímo na Váš (nejčastěji pronajatý) server (hosting). Mnoho poskytovatelů hostingu vychází vstříc tím, že nabízí instalace na jedno kliknutí a tím pádem neřešíte nic navíc.

Průvodce po nainstalování Woocommerce

Základní nastavení obchodu projdete pomocí jednoduchého průvodce, kam vložíte například adresu e-shopu, zvolíte si měnu a vyberete si možnosti platby a doručení.

Vložení produktů a produktových fotografií, přidání popisků, titulků a vlastností zboží provedete také značně intuitivní cestou ve WYSIWYG editoru.

Editace produktu – nastavení parametrů produktu

Stránky košík a pokladna naleznete již hotové, a jejich nastavení odpovídá tomu, co jste vyplnili v úvodním dotazníku, nebo doplníte v sekci Woocoomerce/Nastavení.

Kde to může drhnout?

Výchozí šablonou přímo od Woocommerce je šablona Storefront , která umí zobrazit zboží v základní podobě. Velký problém nastává v bodě, kdy si přejete zvolit jiné rozložení, nebo chcete zobrazit jiné informace, než šablona nabízí.
V takovém případě můžete použít jinou (více vyhovující) šablonu zdarma a tu si v některých případech upravit pomocí pagebuilderu, nebo si hotovou a krásnou šablonu zakoupíte na Themeforest.

V českých luzích a hájích používáme pro doručení Českou poštu, Zásilkovnu, WeDo a toto Woocommerce bohužel nezná. Naštěstí je WordPress snadno rozšiřitelný za pomoci doplňků a prakticky všechny služby umí pokrýt. Za tuto českou nastavbu si však připlatíte několik tisícovek.

Velice se mi líbí a ráda používám pluginy od firmy Toret. Pro práci s Heureka feedem mě zaujal jednoduchý a přehledný plugin České služby. Tento plugin je zdarma. Komplexnější řešení pro zbožové srovnávače a vyhledávače nabízí plugin Mergado.

Plugin České služby se přidá přímo do Woocommerce/Nastavení

Konečný verdikt

Woocommerce používejte, pokud chcete web udržovat delší dobu, mít ho „u sebe“ a našli jste si šikovného WordPress programátora nebo pokud systém zvládáte spravovat sami. V rámci rozrůstání nabídky zboží a kategorií produktů je flexibilní, ale nejde o řešení, které bude udržitelné a pohodlné při stovkách položek. Procvičíte si na něm, co to znamená Heureka, jak nastavit remarketing, nebo jak číst Google Analytics.

Pokud chcete e-shop pouze vyzkoušet, nebo s ním chcete překlenout krátké období, doporučuji rozhlédnout se spíše po hotových řešeních na klíč. Můžete hned začít a taky hned skončit, programování ani doplňky nebudou třeba a na dotazy vám odpovídá podpora. Například Shoptet má výborně zvládnutou i sféru návodů a je plně český.



Potřebujete pomoci s Vaším problémem?
Použijte kontaktní formulář.

Líbí se Vám tento článek a pomohl Vám?
Pozvěte mě na dortík virtuálně přes paypal.me/MartinaZap .

bez komentáře

Napsat komentář

Your email address will not be published. Všechny položky je nutné vyplnit.